Wou Weed

Kuala Lumpu, hoofdstad van koninkrijk Maleisië. Het land heeft nog een veertiental kleine koninkjes, één per staat. Om de vier jaar is er een wissel,  en dan mag één van de andere kleine koninkjes een tijd met de scepter zwaaien. KL: hip, hoogbouw, met de Petrona-towers als hoogtepunt, drukte en cosmopolitisch.

De eetstalletjes en de food-courts in de shoppingmals tonen de blend van culturen: Chinese fried rice, Indische dahl, Mexicaanse enchillada’s (al denk ik niet dat er werkelijk veel Mexicanen in KL wonen.) Bangladeshi vind je vooral in de hotel-business, maar dan als bell-boys, portiers en housekeepers. Krishna, de securityguard van onze Airbnb, een paar dagen geleden, is een Gurkha, een Nepali. Hij heeft een contract voor vijf jaar in KL. Hij heeft een dochter van acht die hij in geen twee jaar gezien heeft.

Wou Weed is achtenveertig, en sinds vijf weken taxichauffeur. Hij is Chinees, boeddhist, spreekt Mandarijn, Cantonees en een aardig woordje Engels. Hij spreekt ook de hele tijd. That is the old jail. They tore it down. This area is called Bukit Bintang. When you go to Melaka, you should eat this, this and this. Try our local Roti Chennai, only 1 RM (Maylaisian Ringit.)

Wou werkte jaren in een eethuisje. I sell bowl of noodles. Black mie. But why I waste my time. I want to do something I like. Dus baant Wou zich elke dag een weg doorheen de straten van Kuala Lumpur. Everything I make above 130 rRM  (ongeveer 32 euro) is mine. Then I have paid for car lease, fuel, insurance, license. And cigarettes. 

Wou pikt ons op bij Jalan Alor, een straat gekend voor de eetstalletjes. Een half uur later komen we uit aan het einde van Alor. Traffic is crazy. They close streets for Merdeka celebration tomorrow, celebration of independence. But I don’t know why they close Bintan Bukit. Is Crazy. I am sorry. Wou besluit een andere route te nemen en rijdt ons muurvast. Uiteindelijk dropt hij ons aan een skyline-station en we nemen de overvolle skytrain richting ons hotel. We stappen uit in de eindhalte, totaal verkeerd begrepen wat Wou ons verteld had. Sorry, very sorry.

Poor guys, zegt een vriendelijke voorbijganger. Don’t get back in the jam now. 

Nu ja.

We besluiten onze tijd te vullen met ditjes en datjes. Daarna, als het verkeer weer vlot is, nemen we een taxi. Vlotjes. Tot ik de passagiersdeur dichttrek en mijn kleine teen er nog tussen zit. Ik hoor een misselijkmakend gekraak. Denk ik. Daarna ben ik ook misselijk. De volgende dag staat hij blauw, een smurf, mijn kleine teen.

4 comments

 • Hélaba !

  Wij hier in België zijn we er klaar voor !
  De klas is weer op orde gezet en alles staat klaar voor zestien.. kleutertjes…pardon…
  ik bedoel eersteklassertjes !
  Ik las op jullie blog dat Ella al heel wat woorden en letters kan lezen !
  Ik zie ook dat jullie fantastische dingen meemaken…eigenlijk ben ik een tikkeltje jaloers.
  Mijn zinnen beginnen steeds met ik…maar dat is dan ook het eerste woordje dat we maandag zullen leren. Het weer in België blijft slecht. Het regent en het is fris. Hier is de herfst al duidelijk aanwezig. Maar dat is niet zo erg. Het mooie weer maken we zelf ! Jullie kacheltje heb ik al goed kunnen gebruiken ! Ik begin al een beetje nerveus te worden om maandag te beginnen.
  Ik denk dat de vriendjes van jou klas ook al een beetje nerveus beginnen te worden.
  Volgende week stuur ik jullie wat foto’s door i
  Veel groetjes van mezelf en juf Pat en ook van Sien en Tijs.
  Martin

 • Meester Martin, zo leuk!!
  Ella, je zal een goede meester hebben als ik dat zo lees…
  En wat een mooi kaartje dat je schreef! Knap hoor!
  Ook pluim voor mama en papa om jou te helpen!!

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s