The Cianjur Adventure Programme

Naast een aantal uitgelezen kilo’s romans, die we dringend moeten omruilen, sleuren we ook de Lonely Planet met ons mee. Op zoek naar het andere Java, weg van de zotte steden, laten we ons verleiden door de reisbijbel tot een homestay in Cianjur, op twee uur rijden van Bandung. Op hun website: ‘The Cianjur Adventure Programme is a pioneer in community-based tourism in Java and provides travellers with a great opportunity to experience real Indonesian life in the town of Cianjur, West Java.’ This is it! Echt contact met de locale bevolking! Slapen in een bamboehut met uitzicht op mount Gede!

De driver dropt ons bij Yudi, onze contactpersoon. Blijkt dat de bamboehut met uitzicht op de berg volzet is. Blijkt dat we een nachtje bij Tita en Yudi zullen spenderen. No sweat. We krijgen twee slaapkamers, met USA-bedcovers, een ventilator en elektriciteitsdraden langs de muren. Het ‘binnenkoertje’ van het huis, of het ‘voortuintje‘ (Hoe noem je zoiets?) is een rommelmarkt op zich, volgestouwd met watercontainers fietsen, een brommer, een loopband, droogrekken, dozen van een printer, een flatscreentv. Ertussenin staat de gastentafel. Aan de muur hangt een whiteboard. Onder Breakfastmenu staat het wifi-wachtwoord: Joy is the Key.

Yudi en Tita zijn supervriendelijk en uitermate behulpzaam. Yudi kreeg als student een studiebeurs voor Nieuw-Zeeland. Daar kweekte hij waarschijnlijk entrepreneurship. Hij spreekt goed Engels en ook een aardig woordje Nederlands. De buurman geeft massages en hangt onze was op. De monsters spelen in de straat met een bende kinderen, zitten op een soort fietsmolen die hen door het dorp voert voor enkele eurocenten. Morgen kijken we hoe de rijst geoogst wordt en bezoeken we, als het lukt, de locale school.

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s