No Easy Road

Paul, de eigenaar van Jasmin Hills geeft me een boekje, 70-tal pagina’s, softcover. No Easy Road. A Burmese Political Prisoner’s Story (Paul Pickrem). Pickrem beschrijft het leven van Thiha Yarzar, een Burmese activist, die 18 jaar opgesloten zat wegens revolutionaire activiteiten, waarvan 6 jaar in isolatie. Een verhaal van gewapend verzet, foltering, van heldendaden in het licht van een hopeloze strijd, van dreigende depressie en een gevangenisvenster, dat uitgeeft op dertien sterren. Thiha leeft nu in Mae Sot, Zuid-Thailand, the city of exiles, maar hoopt ooit nog terug te keren naar zijn thuisland.

Als je leest over de situatie in Birma, dan is het hemeltergend dat de Internationale gemeenschap zo lauw reageert. Een Nobelprijs voor de Vrede voor Aung San Suu Kyi, om ons geweten te sussen?

Nog drie nachten en we vliegen naar Mandalay. We lezen over responsible travel in de Lonely Planet, die trouwens een bepaalde periode hevig onder vuur lag wegens hun continue coverage van Myanmar. Gemengde gevoelens? Zouden we wel gaan? Dat soort bedenkingen? Neen, niet echt. Ik denk, ik hoop dat toerisme en contact met de internationale gemeenschap kan helpen om de isolatie te doorbreken. Of is dat ook een ‘gewetensusser’?

We landen in Mandalay, zullen daar vier nachten blijven, dan naar het koele Kalaw, Inle Lake, Bagan en uiteindelijk, 4 november vliegen we vanuit Yangon naar Ho Chi Min. Tips welkom.

7 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s