Irma, superguide (Flores 2018)

 

Irma volgt tourisme in Ruteng, in een school waarvan me even de naam ontglipt (iets met Balthasar & Suzanne), een school met 2000 leerlingen. Er wordt les gegeven in twee shiften, aan klassen van 40 leerlingen. Na een korte trip in de wolken, neemt Irma ons mee naar de interscolaire loopwedstrijd met aankomst bij het stadsplein. We komen aan als de trofeeën uitgereikt worden. Daarna is er karaoke. Daarna bezoeken we het schoolgebouw zelf, waar we even praten met de leerkrachten, stuk voor stuk supervriendelijke mensen, zoals alle ‘Florensienzen’ trouwens die we ontmoeten. Volgend jaar studeert Irma af, ze is dan 17, en heeft goede hoop dat ze een job als gids of in een andere tak van toerisme vindt in Labuan Bajo. Best mogelijk, want toerisme is big business in Labuan en Flores is op dat gebied nog onontgonnen. Dat zal niet zo blijven.

Irma’s ouderlijke huis ligt op een uur van Ruteng, dus Irma woont in bij haar nonkel en tante. Elke morgen staat ze op om 5u. De school begint om 7 u, maar eerst wast ze , plast ze en kookt ze. Ze is gedreven, onze Irma, maar moet er heel wat voor over hebben.

 

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s