Rhodos 2021: RHodos old Town

De oude stad van Rhodos. Unesco Werelderfgoed. Stevig hoog ommuurd, met een droge slotgracht en elf poorten (volgens een taxichauffeur zeventien). Geschiedenis, de oudste bewoonde middeleeuwse stad in Europa. Zesduizend mensen leven hier, waar ook de Ridders van St.-John rondhosten. Ik hoop niet in maliënkolder en harnas, met deze hitte. Ze belandden zo in hun hospitaal.

Via een van de 11- 17 poorten gaan we de stad binnen, de weg afgezoomd met winkeltjes met harnassen en Griekse helmen, fake henna-tattoeurs, portrettekenaars, counterfeit Fjal Räven-rugzakken, verse appelsiensapjes, verderop, vreemd genoeg voorgerolde joints. Dé trekpleister is het Hyppocrates-plein, maar spijtig genoeg is dit ook overgroeid met tavernes die de hoogte ingaan, met dakterrassen die uitkijken over de zee. Van op de balkonnen lokken luidruchtige obers mogelijke klanten. Er is ook een Hans-en-Grietje-winkeltje met de meest perverse betoverde donuts. Het hele tafereel baadt in een onwaarschijnlijk warm licht, maar daar liggen de bosbranden in Turkije ook wel voor iets tussen.

Spijtig genoeg is de geschiedenis hier ook weer bedolven onder een overload aan winkeltjes, taverna’s en eettenten. Stel je Mont-Saint-Michel voor, maar dan erger. Stel je Carcassonne voor, maar dan deze tijd van het jaar gelukkig nog net iets minder druk. Kijk je boven de prullaria heen, dan zie je de oudheid, met versterkte torens, oude gevels, de kloktoren en ook een moskee met minaret. Knight’s Street leidt naar het Kastello, het hoofdkwartier, de burcht en het paleis van de Grootmeester, van de – u heeft het al geraden – hospitaalridders.


We follow the leader. 🙂

We drinken iets op het Evreon Martyron Square, het Joods Martelarenplein, met een eerbetoon aan de duizend + joden die weggevoerd werden naar Auschwitz. Nu leven er nog vijfendertig joden in het oude centrum. Op het plein huppelen zeventien papegaaien en kaketoes rond, tot grote vreugde van Luxie-dierenarts-in-spe. Hier en daar spelen straatmuzikanten. Kleine bedelaars, waarschijnlijk Roma, proberen een cent te verdienen. Sari lacht zich ziek met het idioot grote Alfa-bier dat ik voorgeschoteld krijg, in de vorm van een laars. De prijs is ook idioot. Een lekkere lunch/ diner inclusief drank kost doorgaans zo een 50 à 65 euro. Hier betalen we 30 euro voor het idiote bier en zijn kleinere broer, een cola en een vruchtensap.

We eten buiten de oude stad, in Nikifouro-Mandilara, een gezellig straatje, met goede restaurantjes in de schaduw. De porties zijn om u tegen te zeggen, zoals overal in Rhodos. Zoals overal zijn de obers hier ook weer supervriendelijk. ‘It is in our culture’, zegt onze taxichauffeur me, ‘it is a secret law, that don’t die. Filoxenia‘: de vriendschap voor vreemden, en Zeus, Xenios Zeus is de grote beschermer.

We verspelen nog een halve dag en 150 euro aan extra testen voor de monsters (incl. taxi heen en terug naar privé-ziekenhuis) , verplicht door Lufthansa. Fielen Dank.Dat is natuurlijk ook de prijs van reizen in een pandemie. Blijven we reizen, dan denk ik dat we de kinderen ook zullen moeten laten inenten.

Rhodos: conclusie

 • In een normaal hoogseizoen is Rhodos zo goed als zeker te druk voor ons. Hoe meer naar het zuiden, hoe ruiger de natuur en desolater het landschap.
 • Vermijd de noord-oostkant van het eiland (Kalithea, Falirakos, Archangelos …) Lelijk en druk.
 • Supervriendelijke mensen
 • Rhodos old town: kijk verder dan de winkels en resto’s, kijk in de hoogte en ga de zijstraatjes in.
 • Lindos: gezellig, maar normaal gezien héél druk.
 • Mooie stranden, en als je wat zoekt, helemaal niet druk. In het weekend trekken de Grieken wel naar de kust. Wij waren het liefst op Fourni Beach &Afantou Beach …
 • Lekker eten aan betaalbare prijzen. Vis meestal vers, maar duur.
 • Heet: gemiddeld zo een 37°, dus ook al is de zee vlakbij, een zwembad is meer dan aangenaam
 • Hotels: verwacht voor 150 euro voor twee kamers per nacht geen luxe, maar wel aangename, nette kamers. Pefkos Blue is een aanrader (Lindos), Attaviros Hotel ook (Emponas)
 • Leuke snuisterij-winkeltjes voor de monsters
 • Een eigen auto is zeker een aanrader (we betaalden 450 voor 14 dagen en een 20 minuten heen en terug met een taxi kost al snel 25 euro). Let wel op voor nauwe straatjes.
 • Eet geen pasticchio (Griekse lasagna) als je niet zeker bent over de versheid.. Blijkbaar blijft deze typisch Griekse schotel niet lang goed. Ik hield er een leuke voedselvergiftiging aan over.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s