Italy 2021:Narni

Ciao Bella! Ik was vergeten hoe wonderlijk mooi Umbrië is. (Lugnola ligt ongeveer op de grens tussen Lazio & Umbrië.) Liefelijk en rollend is het landschap.Pittoresk én majestueus de dorpjes en stadjes. Als ik dan denk aan onze Vlaamsche steden en alle lintbebouwing en koterij ertussenin, dan word ik lichtjes ongemakkelijk. Hier leeft de geschiedenis verder in het heden. Hier spreken de heuvels nog in duidelijke taal. (En mijn zinsbouw en woordkeuze worden er bijgod melo en theatraal van.)

Vandaag is het de beurt aan Narni, een stadje met een goede 19.000 inwoners, gelegen vlakbij het geografische middelpunt van Italië. L’ombelico del mondo, maar dan in het klein. C.S.Lewis haalde hier zijn mosterd toen hij zijn Chronicles of Narnia schreef. Narni, hij vond het mooi klinken en dat was dat. Het stadje kijkt uit over de beboste vallei, over de Nera-rivier en over het Klooster van San Cassiano. Onder de stad bevinden zich cellen en kamers, ontdekt in 1979, waar de inquisiteurs de waarheid uit ketters folterden. We moesten vijf uren wachten voor het volgende geleide bezoek, dus dat deden we maar niet. Het is 39 graden celcius en de kleine Isidoor moet naar zijn bedstede.

Narni

We wandelen en genieten van de eeuwenoude stenen, de prachtig verweerde, gepolierde deuren, de kleuren, strijdende ridders en griffioen in basreliëf (mijn favoriete reliëf), de ‘couleur locale’. Er zijn enkel Italiaanse toeristen, en dan maar een handjevol. We eten pizza en focaccia, klaargemaakt door een Koerdische Irakees. Een gemondmaskerde misdienaar bewaakt de ingang tot de grote kerk. Er wordt een mis gelezen en dan mag Jan toerist niet binnen. Een clown in de kleuren van de Vaticaanse Zwitserse Wacht (met wat verbeelding) knoopt dierballonnen voor de kinderen.

Na jaren reizen door Azië genieten we opnieuw volop van Europa. Het voelt goed: cultuur opsnuiven, rondtjeezen in de wagen, lokaal eten, zwemmen en hydrateren. Het leven is goed, en we maken al plannen voor volgende reizen, mocht het Coronavirus ons beletten om ‘de vlieger te nemen’ naar exotischer oorden.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s