Schildpaddenvrouwtjes

We hebben ze gevonden, alle toeristen die we in Azië verwacht hadden maar spoorloos bleken: ze hebben massaal geboekt in Hoi An, Unesco Werelderfgoed, en number 1 in Vietnam Lonely Planet. Ze krioelen in de straten van de Oude Stad, hebben, net zoals wij, een combi-ticket voor 5 bezienswaardigheden naar keuze, waaronder The Chinese Assembly Hall en oude shophuizen. Ze onderhandelen en kopen lampionnen, lederen tassen, bamboeschalen, bamboepotten, keukenmessen, halskettingen, armbanden, laten jurken, hemden en kostuums maken voor 100 dollar. Ten year warranty, sir, you grow older, you come back, we make costume bigger.

Hoi An was tot de 16de eeuw een aanlegplaats voor Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Portugese schepen. De handel liep goed,  de Chinezen verrijkten zich, Hoi An was een welvarende haven. Tot ze dichtslibde ( een Brugge Zwinverhaal) en Danang het overnam. Maar nu is er het toerisme, dat gouden kalf. En melken doen ze het. De Oude Stad is één grote souvenirmarkt, maar de kwaliteit van de goederen, voor zover ik er iets van kan zeggen, lijkt degelijk. Er zijn een drie- à vierhonderd kleermakers, die allemaal het beste van het beste aanbieden. En de setting is prachtig. Afgezoomd door een brede rivier, vol dobberende sightseeingbootjes en veerponden, en verloren vissers in roeiboten is Hoi An inderdaad een parel, met 80% van de gebouwen origineel. Een authentieke groentemarkt, schildpaddenvrouwtjes die een dollar vragen voor een foto. Tempels gebouwd door rijke Chinese merchants, statige huizen, al generaties met liefde verzorgd door dezelfde families. Het palet van kleuren is gezellig en de cafés uitnodigend. Fietsriksja’s alom. Het is een Bobbejaanland, maar wel een heel mooi! De moeite waard. Zeker!

 

Vietnam is algemeen goed op weg om één van mijn favoriete bestemmingen te worden. Ik hoorde dat de mensen niet zo vriendelijk waren. Nog niet veel van gemerkt. Ik hoorde over de focus op de Vietnamoorlog. Niet echt. Wat we tot nu toe zagen is leuk, mooi, prijs-kwaliteit.

5 comments

  • Barbara vroeg me om jullie allemaal heel veel groetjes te doen. Ze vindt de fotoés van omoe met de kindjes hééééél mooi.

  • sorry, foutje in mijn tekst, te vlug weg….Nog het allerbeste voor allemaal. Prachtige ervaring voor jullie samen.

  • Omoe is in haar sas, zo te zien. Mooie foto’s, om later nog van te genieten!
    Nog een goede reis verder!

  • ziet er inderdaad schitterend uit…..A riot of colors. Zoek indien mogelijk een ZIJDERUPSKWEKERIJ OP bizonder boeiend en ook de artisten die lacquer ware maken , denk aan geschenk voor Puzzi in Australie. Veel reisplezier.

    Fridus baron

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s