Death by gara ruffa fish …

Ritje naar centrum Chang Mai, op zoek naar een dokter die mijn oren kan uitkuisen. Ik ben zo ongeveer potdoof, vooral ’s morgens, tot mijn ergernis, en die van mijn reisgezellen. Viezigheid heeft zich opgehoopt in mijn gehoorgangen. Het eerste ziekenhuis is geen succes. Het is een volkshospitaal, aangeraden door een apothekeres. Eén blik op de inkomhal – stel je een hangaar voor – en we lopen opnieuw naar buiten. Hier word je enkel ziek of zieker, denk ik, hier ga je langzaam dood aan een microbe die je ter plaatse betrapt, terwijl je wacht tot je naam door de balie met een microfoon wordt afgeroepen.

International hospital? vraag ik aan een cabdriver.

Hij knikt. Hij kent de weg.

Hij dropt ons aan het Royal College. Eén of andere hogeschool.

Gelukkig ligt het McCormick Hospital op wandelafstand. Een jonge dokteres zuigt mijn oren leeg, met een toestel. Een interessante ervaring. Het is een verademing, weer goed te horen na drie dagen doffe geluiden.

Eerste opdracht van de dag geslaagd. Wat staat er nog op het programma: een massage voor de kindjes en één tempel. De tempel vormt geen probleem. We stappen er een binnen die zich toevallig binnen ons gezichtsveld bevindt. Een bordje pocht met the biggest buddha image in the world. As if.

Dicht dicht bij Tha Pae Gate, de ingang tot de ommuurde oude stad, vinden we een team bereidwillige masseuses. Ella en Sari dompelen hun voeten in een fish spa. De tientallen kleine visjes doen zich te goed aan de dode huid op hun zolen en tenen. De teenkaas nemen ze er graag bij. Ik las ergens ooit iets over het gebrek aan hygiëne van dit soort  toestanden, maar vergeet dat even selectief. Later google ik het. De vis in kwestie is de garra rufa fish, oftewel de doktervis. Assoc Prof Nopadon Noppakun says fish spa operators who fail to keep hygienic standards are putting their customers at great risk. “It’s both the fish and the water that could cause infection,” he says. “The point is whether or not fish spa operators change the spa water regularly.’Let’s just put it this way: when we medical practitioners clean a patient’s wound, we use sterilised medical tools for every patient and we won’t reuse them with the next patient for infection-control reasons,” Dr Nopadon explains. “A customer steps into the spa water and if, unfortunately, he or she happens to have an infectious wound, the infection can definitely spread to other people who step into that very same spa tank.'(http://www.bangkokpost.com, 14 july 2015).

 Uh oh.

Blij dat Lux, Marie-Lou en ik een voetmassage kozen. :-)De Thai vinden het hilarisch om Lux onder handen te nemen. Lux vindt dat zelf bij wijlen ook. Als ons kleinste monster te veel begint te wroeten, gooit ze haar op een bed en masseert haar schouders en kleine ledemaatjes. Daarna werpt het team zich op het haar van onze dochters en ze vlechten erop los.

Dan nog even take away halen, en naar ons hotel, voor het regent en Marie-Lou weer een aanval krijgt.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s